donderdag 30 juni 2011

Meer gouden koetsen en minder melkkoeien met dit Kabinet

Het kabinet heeft er niet voor gekozen om van de auto een melkkoe te maken. Dat antwoordde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdag op kritiek van de oppositie dat hij dure, benzineslurpende auto's goedkoper maakt en zuinige auto's duurder.

De Kamer debatteerde over de kabinetsplannen om de belastingvoordelen voor eigenaren van zuinige auto's in te perken. Dat is nodig, omdat er steeds meer zuinige auto's op de markt komen. Bij ongewijzigd beleid komt straks zestig procent van alle verkochte nieuwe auto's in aanmerking voor een belastingvoordeel. Dan is de regeling niet meer effectief, vindt Weekers.

De bewindsman gaat daarnaast de aanschafbelasting bpm vervangen door een milieubelasting die is gebaseerd op de uitstoot van CO2. Dit leidt ertoe dat luxe benzineslurpers zoals de Porsche Cayenne en de BMW 5-serie duizenden euro's goedkoper worden.

Dat kan niet de bedoeling zijn, stelde D66'er Wouter Koolmees. Milieubewuste autobezitters worden hierdoor gestraft. "Voor schone auto's moet meer belasting worden betaald, vuile auto's worden goedkoper." Ook GroenLinks uitte kritiek. "Goed gedrag wordt hartstikke gestraft", zei Bruno Braakhuis.

Weekers wees erop dat de Tweede Kamer zelf heeft besloten dat de luxebelasting bpm moest worden omgebouwd naar een milieubelasting. En als luxe auto's zuiniger worden, 'dan moet je ook consistent zijn'. Of je kiest voor een milieubelasting of je kiest voor een luxebelasting, aldus de bewindsman.

Hij wees erop dat bezitters van dure auto's nog steeds veel meer belasting betalen dan mensen die in goedkope en zuinige auto's rijden. Niettemin bekijkt hij nog of eigenaren van benzineslurpers toch extra kunnen worden belast, omdat zij een groter voordeel hebben van de invoering van de C02-belasting.
Bron: Nieuws.nlDeel!

comments powered by Disqus