woensdag 29 juni 2011

Video's: Fraude met PGB ten koste van de samenleving

Twee psychiaters die zijn opgepakt op verdenking van uitkeringsfraude, hebben voor mogelijk 1600 patiënten een onterechte uitkering of persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd en gekregen. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur woensdagavond op basis van het strafdossier.

Het onderzoek naar de fraude begon ongeveer zo'n anderhalf jaar geleden, begin dit jaar werd bekend dat vanwege de uitkeringsfraude vier mannen waren opgepakt. De andere twee mannen hebben een bemiddelende rol gespeeld. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam stelde destijds dat de fraude tot in de tientallen miljoenen euro's oploopt.

De psychiaters stelden volgens Nieuwsuur tegen betaling van oplopend tot wel vijfduizend euro een valse medische verklaring op, waarin de veelal Turkse zogenaamde patiënten schizofreen werden verklaard. Met deze verklaring op zak gingen de 'patiënten' samen met een van de bemiddelaars naar het UWV.

Deze begeleiders zouden de 'patiënten' vooraf hebben geïnstrueerd hoe ze zich moesten gedragen bij de controlerende arts. Sommige 'patiënten' kregen van tevoren een medicijn toegediend, zodat ze een apathische indruk maakten.

Nadat de uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid binnen was, zou volgens dezelfde methode een pgb zijn aangevraagd. In sommige gevallen werden jaarlijks bedragen van vijftigduizend euro aan pgb uitgekeerd. Het bedrag werd veelal contant opgenomen en verdeeld onder de psychiater, de handlanger en de 'patiënt', aldus het televisieprogramma.

Deel!

comments powered by Disqus