maandag 4 juli 2011

Meer kinderen verwaarloosd


Ouders schieten steeds vaker tekort in de opvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Jeugdzorg Nederland, dat maandag werd gepubliceerd.

Pedagogische verwaarlozing

Ouders stellen te weinig grenzen, verwennen kinderen te veel, stellen geen belangstelling in hun hobby’s of zorgen voor te weinig structuur en regelmaat. Het AMK noemt het pedagogische verwaarlozing en krijgt er twee keer zoveel meldingen over dan drie jaar geleden, toen de instantie met de registratie begon. Ook blijken kinderen veel vaker getuige van geweld in huis.

Driftbuien

Kinderen die worden verwaarloosd hebben geregeld driftbuien of zijn juist heel somber of teruggetrokken, laat een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland weten. Het AMK kreeg vorig jaar ongeveer 30.000 meldingen van deze vorm van kindermishandeling binnen. Het is de meest voorkomende vorm.

Getuige huiselijk geweld

Op de tweede plaats staat het getuige zijn van huiselijk geweld met circa 18.000 meldingen. Geweld zien is volgens de onderzoekers net zo schadelijk als zelf het slachtoffer zijn van geweld. De woordvoerster legt uit: „Als je ziet dat bijvoorbeeld je moeder vaak in elkaar wordt geslagen, kan dat de norm worden voor kinderen. Daardoor kunnen ze later een verstoord gedrag krijgen, waarbij ze gaan slaan of zich laten slaan.” Bron: VrouwDeel!

comments powered by Disqus