maandag 22 augustus 2011

Haïti en de Verenigde Staten doelwit orkaan Irene

Haïti en de Verenigde Staten maken zich momenteel op voor de eerste tropische cycloon van het Atlantische orkaanseizoen. De orkaan, Irene genoemd, stevent af op de oostkust van de Verenigde Staten met een topsnelheid van 120 kilometer per uur. Dat melden Amerikaanse media maandag.
De belangrijkste luchthaven van Puerto Rico is overspoeld met mensen die van het eiland af willen komen. Daarnaast zijn veel vluchten geannuleerd. Op het eiland zijn veel bomen omgewaaid en is op veel plekken de stroom uitgevallen.

Een tropische cycloon, ook wel orkaan of tropische storm genoemd, is een storm die de orkaandrempel, windkracht 12, overschrijdt. Dat houdt in dat er windsnelheden voorkomen van meer van 63 knopen.

De storm, die de komende uren krachtiger wordt, scheert ook langs de Dominicaanse Republiek en Haïti. De New York Times meldt dat bijna 600.000 mensen in Haïti nog steeds geen dak boven hun hoofd hebben, na de aardbeving van vorig jaar.

Hulporganisaties zouden Haïti op dit moment voorbereiden op de naderende storm. "We zijn bang dat mensen deze storm niet serieus nemen, nadat de eerdere storm Emily tegen de verwachting in Port-au-Prince niet bereikte", vertelt een woordvoerder van de hulporganisatie World Vision aan CNN. "Mensen in onveilige woningen zullen het zwaarst worden getroffen".

Irene zal waarschijnlijk donderdag ter hoogte van de Amerikaanse staat Florida aan land komen.

Volg de orkaan Irene >>>klik hier<<<Deel!

comments powered by Disqus