maandag 19 september 2011

Agnes Jongerius onder vuur

Een meerderheid van de FNV heeft maandagavond voor het pensioenakkoord gestemd. Er waren 186 stemmen voor en 155 tegen.

De twee grootste bonden, Bondgenoten en Abvakabo, stemden tegen. Zij hebben het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius opgezegd. De andere 17 FNV-bonden houden wel vertrouwen in haar.

Een commissie van goede diensten gaat nu kijken hoe binnen de FNV de democratische besluitvorming beter geregeld kan worden. Bondgenoten en Abvakabo hebben wel een meerderheid van de leden, maar niet de meerderheid van de stemmen in het federatiebestuur.

De FNV komt volgend jaar met een looneis van maximaal 2,5 procent. Bovendien wil de vakcentrale bij de cao-onderhandelingen voor iedereen een koopkrachttoeslag van 300 euro vragen. Dat heeft de vakcentrale maandag in Den Haag bekendgemaakt.

De inflatie wordt voor volgend jaar geraamd op 2 procent, aldus de FNV. De koopkrachttoeslag van 300 euro dient ter compensatie van het koopkrachtverlies door de bezuinigingen van het kabinet. De regering wil onder meer bezuinigen op de zorgtoeslag en de kinderopvang. Daardoor hebben mensen volgend jaar minder te besteden. De FNV vindt het gerechtvaardigd om te vragen om compensatie voor politieke maatregelen, omdat volgens de vakcentrale de bezuinigingen eenzijdig terechtkomen bij de werknemers.

,,Voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen", aldus cao-coördinator Catelene Passchier. ,,We moeten juist nu investeren in koopkracht, werkgelegenheid en stabiliteit".

De FNV wil dat de aangesloten vakbonden bij de cao-onderhandelingen ook inzetten op het terugdringen van flexwerk. Vooral voor jongeren is van belang dat ze kunnen doorstromen naar een vaste baan. Ook wil de FNV dat werkgevers meer mensen uit sociale werkplaatsen en jonggehandicapten (wajongers) gaan aannemen.

De rest van de loonruimte wil de FNV onder meer bestemmen voor afspraken over werkgelegenheid.

Bron: De Pers

Deel!

comments powered by Disqus