maandag 19 september 2011

Griekenland-probleemland?

Zoals Louis van Gaal ooit zei toen hij sprak tot sport-verslaggevers: "Zijn jullie nu zo dom of ben ik zo slim?" 10 jaar geleden is er een economisch verbond opgezet tussen sterke Europese landen. Dit om de economische druk van Japan en de VS een beetje in te dammen. Wel begrijpelijk, want samen sta je sterk.


Al heel gauw kwamen er Oost-Europese landen bij en landen als Griekenland en Spanje. Iedereen begrijpt al heel gauw dat dat nu niet bepaald economisch sterke landen zijn. Iedereen begrijpt dus ook al heel snel dat als die landen in financieele problemen raken, dat de economisch sterke landen moeten bijspringen. Geld dus erin stoppen, en geen miljoenen, maar miljarden euro's. Dat begrijpt iedereen, behalve onze politici.

Ik begrijp ook wel waarom onze politici het niet begrijpen. We hebben namelijk de Balkenende-norm. En misschien denk je "Wat heeft dat er mee te maken?" De Balkenende-norm betekent dat niemand van de ministers en staats-secretarissen meer mag verdienen dan de minister-president. Die norm staat op ongeveer 190.000 euro. Dat lijkt een leuk bedrag voor mensen zoals jij en ikzelf. Dat is het ook. Maar de echt goede, intelligente mensen die stappen over naar het bedrijfsleven, daar kunnen ze 4x zoveel verdienen.

Dus waar wij nu mee zitten, zijn politici die niet goed genoeg zijn voor het bedrijfs-leven (tot ze naams-bekendheid hebben gekregen), maar ze gaan wel over onze belasting-gelden. En die naams-bekendheid noem ik even, omdat Balkenende en Wouter Bos nu 4x de Balkenende-norm verdienen in het bedrijfsleven.

Nu is die norm blijkbaar niet meer zo belangrijk. Griekenland, Spanje, de Oost-Europese landen moeten de EU uit, ze zijn een blok aan ons been. Bron: Ton ReusDeel!

comments powered by Disqus