donderdag 8 september 2011

Twin Towers herbouwd in Parijs en er komt een herdenkingsmunt

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de aanslagen op de Twin Towers plaatsvonden. Reken er maar op dat het herdenkingsspullen gaat regenen. T-shirts, petten, presse papiers, dat soort dingen. Nou zijn er op dit moment al 9/11 herdenkingsmunten te koop. Voor 29,95 dollar.

Er wordt reclame voor gemaakt op tv en volgens het bedrijf dat ze produceert zit er zelfs ‘zilver in dat afkomstig is uit kluizen onder Ground Zero’. Daar gelooft een aantal politici helemaal niets van en zij willen een verbod op de munten van National Collector’s Mint, een bedrijf in Port Chester, New York.

Senator Charles Schumer en Congreslid Jerrold Nadler spreken van een ‘nepmunt’ en zeggen dat ‘Amerikanen worden misleid om te geloven dat dit door de overheid is goedgekeurd’.

De politici zijn met name boos, omdat het om zo’n belangrijke Amerikaanse dag gaat. ‘Oplichtingspraktijken die geld willen verdienen met de diepe emoties rond 9/11 en de tiende verjaardag ervan, zijn extra verwerpelijk’. Schumer en Nadler hopen dat de Federal Trade Commission en United States Mint actie ondernemen.

Inmiddels heeft het bedrijf gereageerd en die zegt, volgens WPix, dat ze niemand misleidt en dat het zilver inderdaad van een bank komt die een kluis onder Ground Zero had. AMNewYork meldt dat National Collector’s Mint in 2005 schuldig werd bevonden voor fraude en valse advertenties voor haar Freedom Tower Silver Dollar.

Het bedrijf moest twee miljoen dollar terugbetalen. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf inmiddels ook ’twee miljoen heeft geschonken aan diverse 9/11-goede doelen’. Het geld is in ieder geval niet naar het National September 11th Memorial and Museum gegaan. Die komt overigens binnenkort ook met een 9/11-munt. En dat is een officiële.

De ingestorte Twin Towers uit New York worden tijdelijk herbouwd in het centrum van Parijs, zij het op kleine schaal. De 25 meter hoge torens komen te staan op het plein Trocadéro, met uitzicht op de Eiffeltoren.

Een van de twee torens zal de namen tonen van de bijna 3000 mensen die omkwamen bij de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Dat heeft de organisatie The French Will Never Forget, die de banden tussen Frankrijk en de Verenigde Staten wil verbeteren, dinsdag bekendgemaakt.

Momenteel wordt in New York gewerkt aan One World Trade Center, een ontwerp van Daniel Libeskind.


De bouw van de nieuwe toren vordert gestaag. Foto genomen in juni 2011.

De toren komt in de noordwesthoek van het 6,5 hectare grote World Trade Centergebied. Het nieuwe gebouw krijgt een hoogte van 1776 voet (541 meter) wat het jaar 1776 symboliseert, het jaar waarin het Amerikaanse Congres de onafhankelijkheidsverklaring aannam. De hoogte tot het hoogste dak bedraagt 417 meter. De bouw zal naar verwachting worden afgerond in 2013.

Naast de Freedom Tower komen er vijf andere torens: 7 World Trade Center (inmiddels voltooid), 150 Greenwich Street (Tower 2), 175 Greenwich Street (Tower 3), 200 Greenwich Street (Tower 4) en World Trade Center Tower 5.


Verder komt er ook een monument voor de ingestorte Twin Towers. Het monument gaat 'Reflecting Absence' heten en is ontworpen door Michael Arad samen met Peter Walker (landschapsarchitect). Het ontwerp bestaat uit twee 'vijvers' in ondergrondse etages waar men naar binnen kan om 9/11 te herdenken. De beide kelderverdiepingen komen op exact dezelfde locaties waar eens de Twin Towers stonden.

Niemand legde de link met het World Trade Centre in New York. Maar na 9/11 wist Willie's dochter Aileen het zeker: "Hij kon de toekomst voorspellen." Op de tekening zijn de Twin Towers te zien, twee passagiersvliegtuigen en een angstig kijkend meisje. De tekenaar is in 2010 overleden.

Morgen is het precies tien jaar geleden dat Osama bin Laden twee vliegtuigen in de Twin Towers boorde. Bron: The Sun


Deel!

comments powered by Disqus