maandag 10 oktober 2011

"Bodyscanner even gevaarlijk als terroristen"

De kans om door de straling van een bodyscanner om het leven te komen is net zo groot als door een terrorist die een vliegtuig opblaast. Dat zegt Peter Rez, professor aan de Arizona State universiteit. Volgens hem is de kans om door straling of terrorisme om te komen 1 op 30 miljoen. "Waar ik me het meest zorgen over maak, is niet wat er gebeurt als de machine naar behoren werkt, maar wat er gebeurt als dat niet het geval is." Een storing zou de hoeveelheid straling kunnen verhogen.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Rez dat de hoeveelheid afgegeven afstraling vaak groter was dan wat de fabrikant had opgegeven. Aangezien het risico op een aanslag en kanker gelijk is, is er volgens Rez geen reden om een bodyscanner neer te zetten. Daarbij laat de professor weten dat beiden zeer onwaarschijnlijk zijn. De kans om in de VS door bliksem om het leven te komen is nog altijd een factor 10 lager.

De Transportation Security Administration (TSA) laat in een reactie weten dat de bodyscanner geen bedreiging voor de volksgezondheid vormt. Rez is daar niet zeker van. "De dosis zijn waarschijnlijker hoger dan dat ze beweren." De risico's bij een enkele vlucht zouden zeer klein zijn. "De cumulatieve effecten voor wie regelmatig vliegt, of de potentiële effecten op een bevolkingsniveau zijn wel reden tot zorg."En niet alleen de grenzen worden gecontroleerd, ongevraagd gescanned te worden kan dat wel grondwettelijk?Deel!

comments powered by Disqus