zondag 30 oktober 2011

Video: Meesterkok Cas Spijkers 65 overleden

De meesterkok van de twintigste eeuw, de eerste tweesterren-chef van Nederland, maar ook de geestelijk vader van klassekroketten. Cas Spijkers is niet meer. De kok aller koks overleed op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker aan de slokdarm. Cas Spijkers tilde goede smaak in Nederland naar een hoger niveau.

Zijn toenmalige bedrijf De Swaen in Oisterwijk was het eerste Nederlandse restaurant dat van Michelin twee sterren kreeg toebedeeld. Cas Spijkers schreef boeken, was een van Nederlands eerste TV-koks en de gemoedelijke Tilburger schuwde een goede vaderlandse snack niet.

Samen met kroketgoeroe Piet Laan lanceerde hij zijn eigen merk Métier de Cas en ontwikkelde hij bitterballen en kroketten van grote klasse. Afgelopen januari, tijdens de beurs Horecava in Amsterdam, hield Piet Laan op de stand van zijn bedrijf Exellent Food nog nieuwe rundvleesbitterballen van Cas Spijkers ten doop. Spijkers zelf was toen al niet van de partij omdat hij ernstig ziek was. Cas Spijkers is niet meer maar zijn kookboeken zijn tijdloos en menig Nederlander kan nog steeds leren van zijn kook kunsten wij en de rest van Nederland zullen hem er missen wij wensen de familie en vrienden veel sterkte toe met het verlies Nederlands beste meesterkok Cas Spijkers.

Deel!

comments powered by Disqus