woensdag 26 oktober 2011

Video: Turken en Koerden vechten vete uit in Amsterdam, Eberhard van der Laan is de scheidsrechter!

Na een aantal nieuwe incidenten tussen de twee bevolkingsgroepen roepen Turkse en Koerdische organisaties op tot kalmte. Woensdag gaan ze met elkaar om de tafel om de situatie te bespreken. Ondertussen zijn ook gemeenten alert op nieuwe uitbarstingen.


,,Wij willen niet dat het geweld vanuit Turkije wordt geïmporteerd naar ons land, zei voorzitter Mustafa Ayranci van de Turkse arbeidersvereniging HTIB dinsdag. ,,Wij roepen alle groeperingen op om kalm te blijven en elkaars mening te respecteren’’, aldus Sidar Bingöl van de Koerdische Arbeiders Unie in Nederland (KOMKAR).

Deze twee en een fiks aantal andere Turkse en Koerdische organisaties komen woensdag in Rotterdam bij elkaar om te praten over de situatie. Dat gebeurt op initiatief van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT).

Sinds de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vorige week 24 Turkse militairen doodden, zijn ook de spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland toegenomen. Een anti-PKK-demonstratie in Amsterdam liep zondag volledig uit de hand toen een groep Turken - ultranationalisten volgens insiders - een Koerdisch centrum aanvielen. Daarbij vielen gewonden en werden vernielingen aangericht.

Sindsdien zijn er ook elders in het land incidenten geweest. In Arnhem was er een poging tot brandstichting bij een Turkse moskee en een Koerdisch centrum in dezelfde stad ontving doodsbedreigingen. In Amersfoort sneuvelden de ruiten van een aantal Turkse ondernemers en ook in Den Haag was er een aantal incidenten.

Gemeente en politie in Amsterdam laten weten extra alert te zijn. Dit ook omdat op internet oproepen zijn verschenen om woensdag opnieuw rotzooi te komen trappen op het Museumplein. Woensdagochtend gaat burgemeester Eberhard van der Laan om de tafel met Turkse en Koerdische organisaties.

Tegen drie van de vijf personen die zondag werden opgepakt in Amsterdam zet justitie snelrecht in. Deze verdachten moeten volgende week woensdag voor de rechter verschijnen. In Den Haag houden ambtenaren en wijkagenten een vinger aan de pols in de wijken.

Dinsdag bleek overigens dat de gemeente Amsterdam de subsidie van het zondag aangevallen Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam (KNCCA) in september heeft stopgezet. Volgens de AIVD zijn er signalen van banden met de PKK. Zelf ontkent het centrum dit.
Bron: Depers.nl

Gerelateerd artikel: Koninklijke familie plant evacuatie uit Nederland

Deel!

comments powered by Disqus