dinsdag 6 december 2011

Video: De ‘Opstand van de losers’


Londen werd eerder dit jaar opgeschrikt door hevige rellen. Veel van de relschoppers waren jonger dan 25 jaar, werkloos en koesterden weinig hoop voor de toekomst. De ‘Opstand van de losers’, noemde een krant de onlusten. “De rellen waren een signaal van de uitzichtloosheid onder jongeren”, stelt de 24-jarige Paul Callanan van de organisatie Youth Fight For Jobs. “Het risico bestaat dat deze rellen terugkeren.”

Volgend jaar wordt beslissend voor de Britse jeugd. “Als de economie niet verbetert dan hebben we een probleem”, voorspelt dr. Matthew Grist van de Britse denktank Demos. “Het is gevaarlijk als de middenklasse het gevoel heeft dat het geen rol speelt in de samenleving, omdat je dan alleen maar een elite hebt.” Onderzoek van het Britse overheidsorgaan FutureYou onthult dat vier op de tien jonge werklozen zich geen onderdeel van de maatschappij voelt.

De Occupy Wall Street-beweging zegt de kwestie te willen aanpakken. “Jeugdwerkloosheid staat centraal in onze actie”, zegt woordvoerder Shane Patrick. De kans dat de uitzichtloze situatie uitmondt in wereldwijde jongerenrellen is echter klein, meent Jim Murphy van onderzoeksbureau Future Foundation. “Werkloosheid brengt grote schade toe aan de psyche van een persoon. Alleen was de jeugdwerkloosheid tijdens de vorige generatie erger.”Deel!

comments powered by Disqus