dinsdag 6 december 2011

Video: Nederland begint steeds meer op een politiestaat te lijken!

(Novum) - Burgemeesters kunnen binnenkort sneller een gebied aanwijzen waar de politie preventief op wapens mag fouilleren. Dat mag als het noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde, blijkt uit een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het fouilleergebied kan maximaal twaalf uur van kracht blijven. Het kan ingesteld worden bij een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij een discotheek of een dreigende confrontatie tussen voetbalsupporters.

Nu heeft de burgemeester voor het aanwijzen van een zogeheten veiligheidsrisicogebied vooraf nog toestemming van de gemeenteraad nodig. In de toekomst moet de burgemeester de raad zo snel mogelijk na het instellen op de hoogte brengen. Ook de officier en hulpofficier van justitie mag zo'n gebied voortaan aanwijzen.

Agenten mogen daarnaast voortaan ook altijd arrestanten fouilleren. Nu mag dat alleen nog als er gevaar dreigt. De maatregelen waren al in het regeerakkoord aangekondigd. Burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie kunnen volgens Opstelten nu 'slagvaardiger optreden tegen agressie en overlast' en ongeregeldheden voorkomen.Deel!

comments powered by Disqus