zaterdag 3 december 2011

Video: Wonderbaarlijk, man genezen van HIV en leukemie

Een van 's werelds grootste wetenschappelijke wonderen is in Nederland: Timothy Brown. De eerste mens die ooit van hiv is genezen.

Stamceltransplantatie
In 1995 vernam Brown dat hij hiv-positief was en dat hij nog maar twee jaar te leven had. Een jaar later werd hij gered door een combinatietherapie van medicijnen die zijn virus onderdrukte. Maar toen kreeg hij leukemie en de chemotherapie bleek niet aan te slaan. Als hij wilde overleven, was hij aangewezen op een zeer risicovolle stamceltransplantatie. Kans op overlijden: één op drie.

Nummer 61
Zijn Duitse leukemiespecialist, Gero Hütter, verdiepte zich in hiv en kwam tot een ogenschijnlijk simpele theorie. Ongeveer 1 procent van de Europeanen kan niet met hiv worden besmet. Als hij dit 'anti-hiv-gen' nou eens bij Brown zou inbrengen, dan kon hij wel eens genezen zijn.

Wereldwijd waren er 232 passende stamceldonoren, die zich één voor één lieten testen op de aanwezigheid van het 'anti-hiv-gen'. Bij nummer 61 was het raak. In 2007 en 2008 kreeg Brown zijn stamceltransplantaties. Sindsdien is hij genezen; van leukemie én van hiv.

Wereld Aids Dag
Brown is eregast bij A kind of Magic, een jaarlijks evenement ter gelegenheid van Wereld Aids Dag in Carré. Aanstaande zaterdag komen tal van deskundigen: farmaceuten, onderzoekers, andere mensen met een grote staat van dienst.

Nieuwsuur spreekt met Timothy Brown, de organisatoren van 'A Kind of Magic' en Joep Lange, hoogleraar virale infecties bij het AMC en hiv-deskundige.
Bron: nieuwsuur.nlDeel!

comments powered by Disqus