woensdag 4 januari 2012

Video: PVV misbruikt de Holocaust voor politiek gewin, populisme hoe laag kun je zinken?

DEN HAAG - De PVV wil dat de regering alsnog excuses aanbiedt voor de „passieve houding” van de Nederlandse regering in ballingschap ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

PVV-leider Geert Wilders pleit daarvoor woensdag naar aanleiding van een boek van Manfred Gerstenfeld over de passieve opstelling van koningin Wilhelmina en de 'Londense kabinetten' onder leiding van toenmalig minister-president Gerbrandy in de oorlog.

Wilders heeft zijn oproep verwerkt in Kamervragen aan premier Mark Rutte. Excuses van de Nederlandse regering over de slappe houding van de regering in ballingschap ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog zijn „op zijn plaats”, aldus Wilders.

In het boek Judging the Netherlands, dat afgelopen zomer uitkwam, pleiten de oud-ministers Els Borst en Gerrit Zalm voor excuses voor het 'wegkijken' van de Nederlandse regering. Borst bevestigt woensdag tegen het ANP dat zij excuses op hun plaats vindt. Koningin Wilhelmina had in haar toespraken elke keer „met moreel gezag” een oproep moeten doen om Joodse landgenoten te helpen en te beschermen, vindt Borst. „Dat heeft ze laten liggen. Omdat ze niet wilde of niet mocht, dat weet ik niet. Maar ze deed het niet.

Borst zou het goed vinden als premier Mark Rutte op een geschikt moment verontschuldigingen aanbiedt, bijvoorbeeld bij een toespraak tijdens een Auschwitz-herdenking of rond 4 en 5 mei. Ze is aangenaam verrast door de oproep van de PVV. „Ben ik het voor het eerst van mijn leven met Geert Wilders eens.

Borst was vicepremier in het tweede paarse kabinet onder leiding van premier Wim Kok dat in januari 2000 erkende dat de Nederlandse overheid tekort was geschoten bij de opvang van Joden na de oorlog. Er was sprake van een „kille ontvangst en gebrek aan begrip voor hen die terugkwamen uit de kampen”, zei Kok toen.

Het toenmalige kabinet van PvdA, VVD en D66 besloot in maart van dat jaar in totaal 680 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor oorlogsslachtoffers, waarvan 400 miljoen voor de Joodse gemeenschap.
Bron: Telegraaf

Waarschuwing: De volgende video bevat schokkende beelden over de Holocaust en is niet geschikt voor jeugdige kijkersSpeciaal voor de PVV-fractie "Soldaat van Oranje" van Koefnoen.'De geschiedenis heeft geleerd dat aan gevallen van genocide, hoe verschillend ook van aard, omvang en achtergrond, steeds een lange periode voorafging waarin vijanddenken en haat tegen maatschappelijke groepen werden aangewakkerd.'

Deel!

comments powered by Disqus