donderdag 2 februari 2012

De foto's van de voetbalrellen in Egypte

PORT SAID - Zeker 74 mensen zijn woensdag om het leven gekomen tijdens ongeregeldheden na een profvoetbalwedstrijd in Port Said. Onder de doden is een agent. Zeker 250 mensen raakten gewond, aanvankelijk werd nog van 1000 gewonden gesproken. De onderminister van Volksgezondheid in Egypte sprak van „de grootste ramp in de geschiedenis van het voetbal in Egypte”.


De autoriteiten hebben drie dragen van nationale rouw afgekondigd. Sinds de revolutie zou er in het land minder politie beschikbaar zijn om de orde te handhaven.

Aanhangers van de topclub Al-Ahly raakten in het stadion in gevecht met supporters van Al-Masri. De thuisclub had net met 3-1 gewonnen van Al-Ahly. Er werd brand gesticht en supporters van beide clubs bestookten elkaar met allerlei objecten, waaronder vuurwerk, flessen en stenen. Ook zou een groot aantal fans in de paniek zijn doodgedrukt in een smalle gang.

Direct na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter bestormden supporters het veld. „Dit is geen voetbal. Dit is oorlog en mensen sterven hier voor mijn ogen”, reageerde Mohamed Abo Treika, een speler van Al-Ahly op de tv. „Er is geen bewaking en er zijn geen ambulances.”

Op livebeelden van de Egyptische televisie was te zien hoe op het veld jacht werd gemaakt op de spelers van Al-Ahly. Een kleine groep agenten probeert hen te beschermen door een veilige corridor te vormen voor hun vertrek, maar de aanvallers slagen er nog steeds in de spelers te slaan en te trappen. In verband met het geweld heeft de politie circa 50 mensen gearresteerd.

De strijdkrachten van Egypte besloten helikopters in te zetten om spelers en fans van Al-Ahly te evacueren. Ook zijn militairen de straat opgestuurd om nieuwe rellen tussen aanhangers van Al-Ahly en Al-Masri te voorkomen.

Een andere voetbalwedstrijd in de hoofdstad Caïro werd stilgelegd, nadat de scheidsrechter het nieuws uit Port Said had gehoord. Boze fans staken daarop een deel van het stadion in brand.
De Egyptische voetbalbond heeft de belangrijkste competitie van het land, de Premier League, tot nader order stilgelegd in verband met het geweld. Het parlement van Egypte komt donderdagochtend in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de tragedie.

De Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, de politieke arm van de invloedrijke Moslimbroederschap, verklaarde woensdag dat aanhangers van oud-president Hosni Mubarak verantwoordelijk waren voor het geweld in het stadion.
De fanatieke aanhang van thuisclub Al-Masri zou tijdens de revolutie een belangrijke rol hebben gespeeld in de protesten tegen Mubarak. Bron: De TelegraafDeel!

comments powered by Disqus