woensdag 7 maart 2012

Oud-voetballer Wlodi Smolarek (54) is dood

Oud-voetballer Wlodzimierz Smolarek is vannacht in zijn slaap overleden, zo melden media in Polen. Włodzimierz Smolarek begon zijn carrière bij Widzew Łódź, waar hij van 1974 tot 1978 en van 1980 tot 1986 speelde. Met deze club won hij twee keer het Poolse landskampioenschap en een keer de Poolse beker. Tussen 1978 en 1980 speelde hij twee jaar voor Legia Warschau. De aanvaller verhuisde na 1986 voor twee jaar naar Eintracht Frankfurt.

In 1988 ging Wlodi, zoals hij in Nederland genoemd werd, naar Feyenoord. Daarna is hij niet meer uit Nederland vertrokken. Van 1990 tot 1996 speelde Smolarek voor FC Utrecht. Sinds medio jaren '90 was Smolarek jeugdtrainer bij Feyenoord. Op 9 oktober 2009 besloten Smolarek en Feyenoord hun samenwerking te beëindigen.

n totaal kwam hij zestig keer uit voor het Pools voetbalelftal, waarvan acht keer als aanvoerder. Zijn hoogtepunt met het Poolse elftal was het behalen van de derde plaats bij de WK-eindronde 1982 in Spanje. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 12 oktober 1980 in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Argentinië (2-1). Hij moest in dat duel na 78 minuten plaatsmaken voor Andrzej Milczarski. Zijn zestigste en laatste interland speelde Smolarek op 14 oktober 1992 tegen Nederland. Hij kwam in dat WK-kwalificatieduel na 68 minuten in het veld voor Wojciech Kowalczyk.

Ebi Smolarek, de zoon van de overleden voetballer, speelt momenteel bij Ado Den Haag. Hij hoorde het slechte nieuws over zijn vader tijdens de training van vandaag, waarop de training direct werd gestaakt.

Zondag spelen de twee voormalige werkgevers van Smolarek - Feyenoord en FC Utrecht - in De Kuip tegen elkaar. Zij zullen uitgebreid stilstaan bij het overlijden van de oud-voetballer.

De laatste jaren woonde Wlodi Smolarekweer in Polen. Wlodi Smolarek overleed op 54 jarige leeftijd totaal onverwachts in zijn slaap.Gerelateerd artikel: Ton Hoogduin het monster van Laakkwartier' is dood

Deel!

comments powered by Disqus