zaterdag 5 mei 2012

Bent u klant bij de Rabobank? Niet meer pinnen buiten Europa!

AMSTERDAM - Klanten van Rabobank kunnen vanaf volgende maand alleen nog binnen Europa pinnen. De bank blokkeert alle Rabo-betaalpassen voor transacties in andere delen van de wereld, zodat skimmers geen rekeningen meer kunnen plunderen vanuit exotische oorden.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. Klanten die buiten Europa reizen moeten voortaan zelf via de website van de Rabobank aangeven voor welke periode ze toch wereldwijd geld kunnen opnemen.

Consumenten kunnen zelf kiezen of zij de blokkade ongedaan maken. Sinds de invoering van het nieuwe pinnen, warbij de magneetstrip heeft plaatsgemaakt voor de EMV-chip, is het voor criminelen moeilijker geworden om rekeningen vanuit Europa leeg te trekken.

Toch verdubbelde het schadebedrag voor Nederlandse banken door skimmen, het kopiëren van betaalpassen, vorig jaar tot bijna €39 miljoen. België „In België doen banken dit al en daar is het skimmen ongeveer gedaald naar nul”, aldus directeur particulieren Rik Op den Brouw van de Rabobank zaterdag tegen ANP na het Telegraaf-bericht. Volgens hem komt 90% van de Rabobank-klanten nooit buiten Europa.

Voor enkele groepen blijft de betaalpas wel standaard „aan” buiten Europa. De Rabobank adviseert deze klanten, van wie verwacht wordt dat ze meer reizen, hun pas wel zelf te blokkeren als ze binnen Europa blijven.

De Europese grenzen liggen voor de Rabobank heel breed, tot in Wit-Rusland. Ook vakantiegangers in Turkije hoeven zich geen zorgen te maken. Er kan betaald worden met de pas in alle landen waar gewerkt wordt met de EMV-chip, waarmee criminelen moeilijker rekeningen kunnen leegtrekken. Skimmers kunnen nog wel met in Nederland gekopieerde passen buiten Europa, waar nog met de magneetstrip wordt gewerkt, hun slag slaan.

Vorig jaar bedroeg de schade voor Nederlandse banken door skimmen, het kopiëren van betaalpassen, tientallen miljoenen euro. Volgens Op den Brouw kost het de Rabobank maandelijks 1 tot 1,5 miljoen euro en zorgt het voor veel ongemak bij klanten als opeens ergens in Midden-Amerika geld is opgenomen van hun rekening. Volgens hem blijft de Rabobank ook de schade van skimming vergoeden bij klanten die tijdelijk hun betaalpas geactiveerd hebben voor buiten Europa.Deel!

comments powered by Disqus