donderdag 10 mei 2012

December 2012 het einde der wereld of een nieuw begin?

XALTÚN - Archeologen hebben in Guatemala de oudst bekende Maya-kalender gevonden. Op een muur van een huisje in ruïnestad Xaltún zijn berekeningen gevonden over de zon, Venus en Mars. De kalender zou afrekenen met de hardnekkige mythe dat de wereld in 2012 vergaat.

De kalender moet in de negende eeuw zijn opgesteld, zo staat te lezen in een artikel in National Geographic en Science. De muren van het huis zijn beschreven als een soort schoolbord, met ingewikkelde kalenderberekeningen. De hiërogliefen lijken volgens archeoloog William Saturno van de universiteit van Boston op een poging een groot wiskundig probleem op te lossen.

Mythe

Een student vond de kalender, die de belangrijke cycli voor de Maya's beschrijft, in 2010. Goed nieuws voor doemdenkers: volgens een van de auteurs van het artikel rekent de kalender af met de mythe dat de wereld in december 2012 vergaat. De kalender in Xultún loopt nog 7000 jaar door.

Nieuw begin

De onderzoekers denken dat dit jaar de telling van de Maya's gewoon opnieuw begint. Saturno: „De Maya's zochten naar een garantie dat niets zou veranderen. Ze voorspelden dat de wereld er over 7000 jaar nog steeds zo uitziet als nu.”

De volgende 2 video's bieden meer inzicht wat ons nu echt te wachten staat in december...

Deel!

comments powered by Disqus