dinsdag 1 mei 2012

Wat een verbod op wiet? Dan maar een opstand!

MAASTRICHT - Honderden demonstranten tegen het nieuwe Nederlandse coffeeshopbeleid zijn dinsdagmiddag van het station naar de Markt in Maastricht gelopen. Ze riepen leuzen tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht en de 'wietpas'. De actievoerders komen onder meer uit België en Duitsland. Alle Maastrichtse coffeeshops zijn dinsdag dicht gegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. Burgemeester Hoes heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. 


De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: „Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.” In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden dinsdag gecontroleerd. 


Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was. Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. „Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben”, zei hij. Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. „Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten”, zei Hoes.


 De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going woensdag opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting. Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.


Deel!

comments powered by Disqus