maandag 21 mei 2012

Robin Gibb overleden op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

Zanger Robin Gibb, één van de Bee Gees, is overleden. Gibb leed aan kanker en werd op 10 april in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Hij is 62 jaar geworden.

Van de vier broers Gibb vormden Barry, Maurice en Robin eind jaren zestig met z'n drieën de Bee Gees. Ze werden wereldberoemd met hun hoge driestemmige zang. Bekende hits zijn Words en Stayin' Alive, uit de film 'Saturday Night Fever'.

Robin Gibb was solo ook succesvol, met onder meer Saved by the Bell en Juliet.

Van de vier broers leeft nu alleen Barry nog. De tweelingbroer van Robin, Maurice, overleed in 2003. Jongere broer Andy stierf in 1988.

Artistieke meningsverschillen

De Bee Gees ontstaan in 1958. De familie Gibb is dan net vanuit Groot-Brittannië naar Australië verhuisd en de broers treden daar op onder de naam BG's. Een paar jaar later keren ze terug naar Engeland om daar verder te werken aan hun carrière onder de naam Bee Gees. De naam is een verwijzing naar hun familienaam: Brothers Gibb. Hun eerste album, Bee Gees 1st, is meteen een groot succes. Binnen een jaar staan ze 24 keer op nummer 1 in de hitlijsten van vijftien verschillende landen.

Eind jaren 60 valt de groep uit elkaar vanwege artistieke meningsverschillen. Robin Gibb verlaat de groep en scoort een solohit met Saved by the Bell. In 1971 pakken de broers de draad weer op en brengen een nieuw album uit: Two Years On. Hoewel dit album en veel van het daaropvolgende werk flopt, blijven de broers toch bij elkaar. In 1975 slaan ze met succes een andere richting in met het meer op R&B geïnspireerde album Main Course. Ook scoren ze met Jive Talkin' weer een nummer 1 hit.

John Travolta

Hun hoogtepunt beleven ze in 1977 met het uitkomen van de soundtrack van de film Saturday Night Fever, met John Travolta in de hoofdrol. In één klap is de groep weer immens populair. Met nummers als Staying Alive, How Deep Is Your Love en Night Fever voeren ze maandenlang de hitlijsten aan. Het album zelf staat een recortijd van 24 weken op nummer 1 in de albumlijst en krijgt een Grammy Award voor Album van het Jaar.

Na Saturday Night Fever hebben de Bee Gees in 1979 nog succes met het album Spirits Having Flown. Van dit album komen in Groot-Brittannië drie nummers op 1 in de hitlijst. Wereldwijd gaat de plaat meer dan 30 miljoen keer over de toonbank.

Daarna wordt het stil rond de groep. Robin Gibb brengt opnieuw een solo-album uit en de Bee Gees schrijven en produceren nummers voor andere artiesten, onder wie Barbara Streisand, Dionne Warwick en Diana Ross. In 1987 maken ze een come back met You Win Again. In 1988 sterft Andy Gibb, de jongste broer en een populair tieneridool. Hij zou juist als vierde lid toetreden tot de Bee Gees.

Bijzondere bijdrage

In 1997 krijgen de Bee Gees een Legend Award en een Brit Award uitgereikt voor hun bijzondere bijdrage aan de muziek. In 2000 worden de bandleden geëerd met een Grammy Lifetime Achievement Award.

De Bee Gees brengen tot 2003 nog veel goed ontvangen singles en albums uit. In dat jaar overlijdt Robins tweelingbroer Maurice Gibb plotseling aan complicaties bij een operatie. Robin en Barry besluiten daarna om niet door te gaan als de Bee Gees. Wel traden ze in 2006 onder de naam 'Brothers Gibb' voor het eerst sinds de dood van hun broer weer samen op. Ook waren er plannen om samen te gaan toeren.

Daar is het niet meer van gekomen. In november 2011 wordt bekend dat bij Robin Gibb enkele maanden eerder lever- en darmkanker is geconstateerd. Hij ondergaat enkele operaties en chemokuren en lijkt aanvankelijk goed te herstellen. Gibb is vastbesloten de ziekte te overwinnen en laat weten dat hij niet kan wachten om weer aan het werk te gaan. In februari 2012 staat hij inderdaad voor het eerst weer op het podium om een nummer te zingen bij een concert in Londen.

Begin april wordt Gibb opnieuw opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Robin Gibb laat een vrouw en drie kinderen na. Bron: NOS

Onze redactie wenst de nabestaanden van Robin Gibb veel sterkte toe met dit grote verlies van hun geliefde en wij eren hem met de volgende video uit betere dagen.

Deel!

comments powered by Disqus