vrijdag 22 juni 2012

Video: Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, de perfecte "Il Capo"

DEN HAAG - De fel bekritiseerde feesttenten voor Oranjefans om voetbalhooligans in het Haagse Laakkwartier buitenspel te zetten, hebben volgens de gemeente Den Haag wel degelijk effect gesorteerd. Burgemeester Jozias van Aartsen (Il Capo - VVD) haalde hard uit na kritiek op verspilling van belastinggeld.

De politie heeft in totaal vijftig raddraaiers aangehouden, bij vijf van hen is onmiddellijk het supersnelrecht toegepast. De critici noemden de evenementen ’symbolisch’ en ’peperduur’, maar volgens burgemeester Van Aartsen zijn al die beweringen op niets gebaseerd. Van Aartsen reageert voor het eerst op al de ophef: „De door 2400 mensen bezochte feestjes kostten helemaal geen honderden euro’s per persoon. Het belangrijkste is dat de trend is doorbroken: door een mix van harde en zachte maatregelen lukt het ons om ongeregeldheden in de kiem te smoren.”

Op het Jonckbloetplein is het sinds de jaren tachtig vaak onrustig zodra Nederland speelt op belangrijke toernooien zoals het EK of WK. Volgens Van Aartsen zijn goedwillende supporters naar de alternatieve evenementen gegaan, waardoor de politie direct na de wedstrijden van Oranje kon ingrijpen op het Haagse Jonckbloetplein. „We gaan ermee door tot iedereen zich normaal gedraagt. Dit is wat de bewoners ook van mij vragen.”

Aan het einde van alle wedstrijden van Oranje is het plein direct schoongeveegd door de mobiele eenheid. Ook werden er in totaal negentien gebiedsverboden en 165 waarschuwingen opgelegd en werden er ruim vijftig relschoppers opgepakt. Het openbaar ministerie heeft tot twee maanden gevangenisstraf geëist, waarvan een maand voorwaardelijk.

Van Aartsen heeft zijn bijnaam als "Il Capo" in de praktijk ruimschoots waargemaakt en is zeer zeker nogal ironisch te noemen, aangezien Jozias van Aartsen Joods is. Dit zou misschien tevens kunnen verklaren waarom "Il Capo" zo hard optreedt tegen de voornamelijk autochtone bevolking, die slechts feest willen vieren als het nationale voetbalteam van Nederland weer eens iets presteert.

Kijkt u in de volgende video hoe de politie zelf agressie opwekt door haar overheersende aanwezigheid en met paarden (zelfs op de stoep) door het publiek te gaan rijden, pure intimidatie en overbodig machtsvertoon mijn inziens.

Deel!

comments powered by Disqus