woensdag 11 juli 2012

De schokkende foto's van de overstromingen in Rusland

De overstromingen in het zuidwesten van Rusland hebben volgens een nieuwe balans aan meer dan 200 mensen het leven gekost. Eerder was sprake van 134 doden na de hevige regenval in de regio Krasnodar in Rusland bij de Zwarte Zee.

Hulpdiensten blijven maar nieuwe slachtoffers vinden in het rampgebied aan de Zwarte Zee. De Russische president Vladimir Poetin heeft een onderzoek bevolen om te weten of de autoriteiten voldoende hebben gedaan om het massaal aantal doden te vermijden door de bevolking op tijd te verwittigen. Het Russisch parket is ondertussen gestart met het onderzoek naar doodslag door onachtzaamheid.

Bekijk hier de foto slideshow van de overstromingen in Rusland

De regering heeft veel te weinig gedaan om ze te waarschuwen, zeggen de slachtoffers. De regering heeft dat inmiddels toegegeven.

Ook kranten die normaal achter de Russische regering staan, zijn kritisch in hun commentaar. Zij plaatsen vraagtekens bij de officiële verklaring voor de ramp: de uitzonderlijk zware regenval. Zo stelt de krant Komosmolskaja Pravda bij een foto van de ramp slechts de vraag: "Waarom zoveel doden?" De krant schrijft ook dat waarschuwingen van de autoriteiten mensen in de zwaargetroffen stad Krymsk niet hebben bereikt.

Ook de pro-Kremlin krant Izvestia meent dat menselijke slordigheden de ramp hebben verergerd. De ramp was echter niet te voorkomen geweest, stelt de krant Moskovski Kosmolets.

Niet overal op tijd gewaarschuwd
De Russische minister Vladimir Poetsjkov heeft maandag tegenover het Russische persbureau Interfax erkend dat de slachtoffers van de ramp niet overal op tijd zijn gewaarschuwd voor het stijgende water. President Vladimir Poetin kondigde zondag al een onderzoek aan om te bekijken of er genoeg is gedaan om de gevolgen van overstromingen te beheersen of die te voorkomen.

Op de dag waarop de media kritisch schrijven over de ramp, hangen de vlaggen in Rusland halfstok. Het Kremlin heeft een dag van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van de overstromingen van het afgelopen weekeinde te herdenken.

Deel!

comments powered by Disqus