woensdag 4 juli 2012

Opmerkelijke video: Nieuwe autopsie op lijk van Yasser Arafat

AMSTERDAM - Het lichaam van de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt opgegraven om te onderzoeken of hij is vergiftigd met het radioactieve element polonium.

De Palestijnse autoriteiten hebben daar woensdag toestemming voor gegeven. Een datum werd nog niet genoemd.

De weduwe van de oud-Palestijnse leider Yasser Arafat zei eerder op de dag dat ze wil dat het lichaam van haar man wordt opgegraven voor nader onderzoek naar zijn doodsoorzaak. Dat schrijft de Arabische nieuwszender al-Jazeera woensdag.

De oproep van Suha Arafat volgt op de verklaring onderzoek dat al-Jazeera liet uitvoeren en waaruit zou blijken dat Arafat zou zijn vergiftigd. In een interview met de Arabische omroep spreekt de weduwe van "zeer betrouwbare en belangrijke onderzoeksresultaten".

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas deed woensdag een oproep om de dood van zijn voorganger opnieuw te onderzoeken. Abbas laat bij monde van een woordvoerder aan al-Jazeera weten geen reden te zien dat het graf van Arafat niet zou moeten worden geopend.

Onderzoek

Al-Jazeera liet een gerenommeerd Zwitsers instituut voorwerpen van Arafat onderzoeken, waaronder zijn tandenborstel en de kenmerkende 'Palestijnse sjaal', de keffiyeh.

Op die spullen is een "onverklaarde verhoogde hoeveelheid niet-natuurlijk polonium-210 gemeten'', zei de directeur van het instituut dinsdag.

PLO

Arafat leidde de Palestijnse onafhankelijkheidsbeweging PLO. Van 1996 tot zijn dood in 2004 was hij president van de Palestijnse gebieden. Arafat en de Israëlische leiders Yitzhak Rabin en Shimon Peres kregen in 1994 gezamenlijk de Nobelprijs voor de Vrede.

Over de doodsoorzaak van Arafat gaan al jaren de wildste geruchten rond. Als verklaringen zijn onder meer aids en andere ziektes genoemd. Ook vergiftiging met polonium is eerder geopperd.

Deel!

comments powered by Disqus