vrijdag 3 augustus 2012

Video: Kim Yung van Oranje duldt geen kritiek

ROTTERDAM - Het aantal veroordelingen wegens majesteitsschennis is veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Tussen 2000 en 2012 werden negentien zaken zaken door het Openbaar Ministerie (OM) ingeschreven, waarvan bijna de helft tot een veroordeling leidde.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van NRC Handelsblad. Het is voor het eerst dat een officiële instantie het aantal veroordelingen wegens majesteitsschennis in kaart heeft gebracht. Tot voor kort moesten deskundigen zich baseren op berichten in de media.

Van de negen mensen die veroordeeld werden, kregen vijf een geldboete, drie een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf en één valt in de categorie 'overige straf'.

Het CBS kwam in de jaren negentig 'ten minste drie' veroordelingen tegen. In geen van deze gevallen werd een celstraf opgelegd.

Advocaat en historicus Stef Ketelaar, die onderzoek deed naar het onderwerp, constateert een toename van het aantal vervolgingen. Ketelaar in NRC Handelsblad: ''In de jaren zeventig, tachtig en negentig kwam vervolging wegens majesteitsschennis bijna niet voor, terwijl de koninging zo nu en dan heus wel beledigd werd. De ruimte voor vrijheid van meningsuiting werd in die jaren steeds groter. Tot 2002, als een man tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima een verbom naar de Gouden Koets gooit.''

Schuldig zijn aan de verdwijning van 30.000 Argentijnen is geen probleem voor Oranje maar een waxinelichtje gooien naar een gepantserde koets oh wee, dat kan echt niet!

Deel!

comments powered by Disqus