woensdag 3 oktober 2012

Video: Datsun terug van weg geweest!

Renault Nissan herintroduceert het merk Datsun. Vooralsnog alleen te koop in opkomende landen als India.

Datsun stond bekend om zijn sportieve modellen. Maar het merk verdween in 1981 toen Nissan wereldwijd de dragende naam werd. Geen beslissing die achteraf gezien gunstig uitpakte.

Maar nu komt Datsun dus terug. Volgens Carlos Ghosn, topman van Renault Nissan, moet het merk vanaf 2014 een sleutelrol vervullen bij de verovering van emerging markets.

Die markten zijn nu nog goed voor 43 procent van de mondiale autoverkopen, maar binnen 5 jaar zal dat 60 procent zijn, zo noteert The Wall Street Journal. Renault Nissan wil zijn marktaandeel verhogen van 6 naar 8 procent.

Zes varianten

Ghosn wil nu Datsuns in zes varianten op de markt brengen die omgerekend tussen de 3.000 en 5.000 dollar kosten. Simpeler auto's, met minder uitrusting en minder complexe test- en veiligheidsprocedures omgeven.

Ghosn heeft een bijzonder passie voor het project. Hij is de enige topman van een groot concern die weet hoe het is om in een arm land op te groeien: hij is geboren in Brazilië en opgegroeid in Libanon.

Bejaarde ingenieur

Een speciaal team bereidt de introductie van de auto voor. Eén van de leden is een bejaarde ingenieur die 11 jaar na zijn pensioen is teruggehaald vanwege zijn ervaring met de Micra.

Concurrent Toyota heeft al aangegeven niets te zien in ultragoedkope auto's. Je moet mensen een auto geven waar ze trots op willen zijn, zegt het concern.

Startersauto

Andere fabrikanten boeken nog nauwelijks succes met spotgoedkope auto's in India. Suzuki probeert het, net als Tato met zijn Nano. Maar dat model slaat nauwelijks aan omdat juist mensen die zich eindelijk een auto kunnen veroorloven, niet gezien willen worden met de ultieme lowbudget auto.

Maar Ghosn is zeer optimistisch. Hij mikt vooral op de man of vrouw die voor het eerst een auto koopt - net zoals vroeger Datsun in de VS ook zo populair was als 'startersauto'.

Deel!

comments powered by Disqus