maandag 19 november 2012

"Dit is hem dan de compositiefoto van Jasper Steringa de vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra"Zo ziet Jasper Steringa de vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra eruit. Eindelijk kunnen de nabestaanden van Marianne Vaatstra het hoofdstuk sluiten en de rust vinden die ze verdienen.

DNA onderzoek

Tijdens het grootschalige DNA verwantschapsonderzoek werd door het NFI als eerste het Y-chromosomaal DNA bekeken (Dit is een DNA wat in de familielijn van vader op zoon enz. wordt overgegeven). Nadat hier een match werd gevonden bij meerdere DNA profielen, heeft het NFI de profielen uitgesplitst tot een auto gene profiel (Dit is vrijwel bij ieder persoon uniek). Hieruit kwam een complete match met het DNA wat op Mariane Vaatstra is gevonden.

Verhoor en onderzoek

De politie heeft een team van 12 rechercheurs op de zaak gezet. Deze hebben onder andere de boerderij van de verdachten onderzocht en hebben de verdachten gehoord. Of de man al een verklaring heeft afgelegd wil de politie niet zeggen. De verdachte zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie laat weten dat alleen het DNA niet voldoende om de verdachte te veroordelen.

Juridische bijstand

De familie van de verdachten heeft advocatenkantoor Anker en Anker gevraagd om Jasper S. bij te staan tijdens het onderzoek en het proces. Het advocaten kantoor uit Leeuwarden heeft dit geweigerd te doen. In een verklaring laat zij weten dat zij net na de moord de familie Vaatstra heeft bijgestaan. Ook in de jaren erna heeft het advocatenkantoor contact gehad met de familie. Hierdoor voelen de advocaten zich niet vrij om de verdachte bij te staan.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was met de fiets onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster.

Deel!

comments powered by Disqus