maandag 31 december 2012

Schokkende video: Crisistijden? Niet bij de handel in vuurwerk maar wel bij de SEH!

Am Arsch der Welt - Crisis of geen crisis, dit jaar is in ons land ongeveer evenveel vuurwerk over de toonbank gegaan als vorig jaar. Dat betekent dat met deze oud en nieuw weer voor naar schatting 70 miljoen euro aan rotjes, pijlen en ander knalwerk de lucht ingaat. Vandaar onze foto, wie rookt is de sigaar in Nederland maar verstikkende kruitdampen, oogletsel, handen eraf en af en toe een woonwijk de lucht in is schijnbaar normaal in dit land.

Dat meldde maandag de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de voorlopige cijfers baseert op de verkopen bij een aantal grote importeurs. Volgens voorzitter Leo Groeneveld van BPN is het aandeel van het siervuurwerk in de verkoop opnieuw groter geworden. Dit jaar was dat 80 procent, tegenover 20 procent knalvuurwerk. Pakweg 10 jaar geleden was dat nog fiftyfifty.

Groeneveld zegt dat dit jaar meer mensen vuurwerk hebben gekocht, maar dat per aankoop wat minder is besteed. Hij weerspreekt daarmee cijfers van een online-enquête van het economisch bureau van ING waaruit juist bleek dat minder mensen meer hadden uitgegeven. De belangenvereniging had gehoopt dat dit jaar voor 75 miljoen zou worden verkocht, maar dat is niet gebeurd. „Aan de andere kant lijkt de verkoop zich te stabiliseren”, aldus de voorzitter. Topjaar was 2009, toen het bedrag van 76 miljoen euro werd bereikt.

Vuurwerk is duidelijk een traditie die we erin moeten houden”, vindt Groeneveld. In reactie op de bijna 70.000 klachten die het meldpunt vuurwerkoverlast.nl maandagmiddag al had binnengekregen, zegt hij te vermoeden dat dit veel illegaal vuurwerk betreft of legaal vuurwerk dat te vroeg is afgestoken. Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken op Nieuwjaarsdag om 02.00 uur moet dan de rust weer zijn teruggekeerd in ons land.

De volgende video gaat over de ramp in Enschede en bevat schokkende beelden

Deel!

comments powered by Disqus