vrijdag 18 januari 2013

ELFSTEDENTOCHT 2013

Elfstedentocht 2013: -Weerplaza denkt al aan Elfstedentocht. Het blijft nog zeker 10 dagen hartstikke koud. Dat zegt weerbureau Weerplaza, dat zelfs al het woord Elfstedentocht in de mond durft te nemen, meldt het AD.

Elfstedentocht
‘Als het weer zo blijft als het er nu naar uitziet, is de kans groot dat het ijs op de route over 10 dagen dik genoeg is voor de tocht’, stelt weerman Michiel Severin. ‘Maar het blijven slechts voorspellingen.’

Opletten
Door de vorst wordt het ijs op meren en kanalen steeds dikker. In het noorden van het land kan het ijs al 6 tot 8 centimeter dik zijn. De kwaliteit is goed, omdat er geen sneeuw op ligt en er weinig wind staat. Wie de ijzers onderbindt en het ijs op gaat, moet wel opletten, waarschuwt Reddingsbrigade Nederland.

‘Mooi ijs’
Komend weekend kan alvast overal in Friesland worden geschaatst. Aube Hylkema, de ijsmeester van het Friese Balk, zegt nu al dat hij sinds 1984 niet meer zulk mooi ijs in zijn rayon heeft gezien. ‘De ijsvloer is geweldig en moet alleen nog aangroeien’, aldus de ijsmeester.

Weerman Severin waarschuwt wel dat zondag nieuwe sneeuwbuien worden verwacht. ‘Sneeuw is slecht voor de ijsgroei.’ Maandag besloot het Friese waterschap al om alle sluizen en gemalen stil te leggen om het ijs te laten aangroeien.
Deel!

comments powered by Disqus