vrijdag 8 maart 2013

"Nederlandse overheid weer eens om de oren geslagen met de holocaust dooddoener"

TEL AVIV - Israël is woedend over het Nederlandse voornemen om producten uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever van een speciaal label te voorzien. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het in een verklaring tegenover het ANP zuivere discriminatie.„Als Nederland burgers wil informeren dat bepaalde producten uit een controversieel gebied komen, moet het dit voor alle controversiële gebieden in de wereld doen. Maar aangezien het alleen bij Israël wordt toegepast, kunnen wij het niet anders noemen dan discriminatie”, zegt woordvoerder Yigal Palmor.

Ook de Israëlische vicepremier Eli Yishai veroordeelde het Nederlandse plan in scherpe bewoordingen. „Het is vreemd dat Nederland geen stappen onderneemt om Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog alles hebben verloren volledig te compenseren, maar het wel nodig vindt Joodse producten van een stempel te voorzien”, zei hij vrijdag tegen de Israëlische krant Yedioth Aharonot.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bevestigde vrijdag dat Nederlandse supermarkten producten als wijnen, voedsel en cosmetica uit Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moeten voorzien van een stempel. Daarmee moet duidelijk worden dat deze uit bezet gebied komen en niet uit Israël. Timmermans vindt dat de producten het label 'uit Israël' niet verdienen. Volgens hem hebben Nederlandse consumenten het recht om te weten waar producten vandaan komen. „En als op producten uit de nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht.”

Israël waarschuwt voor verdere onvoorziene gevolgen. „Mensen in de supermarkt zien dit als een waarschuwing van hun regering tegen Israël. Dat creëert een gevaarlijk eenzijdig beeld van ons land. Deze maatregel werkt zo bewegingen in de hand die een totale boycot van Israël nastreven. Terwijl de landen van de Europese Unie zeggen juist tegen een boycot van Israël te zijn”, meldt Palmor. „Het is nog te vroeg om te beoordelen of dit een specifieke Nederlandse koerswijziging is, of nieuw beleid dat vanuit de Europese Unie wordt afgedwongen”, zegt Palmor. „Maar Israël gaat dit aankaarten op alle niveaus. Dit is onacceptabel.”

Deel!

comments powered by Disqus